Karina zet haar kooktalent in voor lotgenoten

Karina zet haar kooktalent in voor lotgenoten

10 augustus 2023

Karina Convents uit Beringen houdt van knutselen, maar meer nog van koken. Ze heeft een psychische kwetsbaarheid en besloot vorig jaar haar kooktalent in te zetten voor lotgenoten. Een keer per maand tovert ze met de hulp van zo’n tien mensen een lekkere maaltijd op tafel, die ze samen verorberen. Ik mocht een interview met haar afnemen.

Karina is getrouwd, heeft twee kinderen en een kleinkind. Haar initiatief groeide uit de maaltijden die op vrijdag aangeboden werden voor mensen met een psychische kwetsbaarheid in het ontmoetingscentrum De Link. Zo kreeg Karina het idee om samen te koken. Samen met lotgenotengroepbegeleider Jef diende ze het initiatief in bij UilenSpiegel en dat werd goedgekeurd. Praten heeft volgens haar zeker nut, maar vaak praten mensen gemakkelijker als ze ook iets doen. Zo wordt ook de interactie verbeterd. Bovendien ga je je vaak beter voelen door dagelijkse dingen uit te voeren. De opstart werd uitgesteld door corona, maar in 2022 werd het startschot gegeven!

Elke derde dinsdag van de maand komt de kookgroep samen, vanaf negen uur. Bij de opstart werd er een flyer uitgedeeld en die werd ook via mail verstuurd. Er doen meestal zo’n acht tot tien deelnemers mee, maar op de nieuwjaarsontmoeting waren er wel vijftien aanwezigen. Mogelijk wordt de groep in de toekomst nog uitgebreid. Het gebeurt al eens dat de hele groep erna nog een koffie gaat drinken in het dienstencentrum van Paal en dat is leuk, vertelt Karina.

Karina: "Mensen praten makkelijker als ze tegelijkertijd ook iets doen"

Tijdens de voorgaande sessie wordt een menu gekozen voor de volgende maaltijd. Karina typt het recept uit en bezorgt het aan de deelnemers. Zo kunnen ze het achteraf thuis ook nog klaarmaken. Karina koopt dan zelf de ingrediënten. Samen maken ze vervolgens een lekkere maaltijd klaar. Sommigen verkiezen ook gewoon te komen babbelen en te eten en koken niet mee. Iedereen heeft die vrijheid.

Karina heeft zelf een depressie gehad en de goesting om huishoudelijke activiteiten te doen, bijvoorbeeld koken, viel weg. Ze overwon dit, maar later ontstond hieruit het idee om te koken voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Soms wordt er soep en een hoofdschotel klaargemaakt. Een andere keer de hoofdschotel en een nagerecht. Soms ook alleen een hoofdgerecht. Af en toe is het een verrassing voor de mensen en wordt het gerecht op voorhand niet afgesproken. Voor de volgende keer werd afgesproken dat de mannelijke deelnemers zullen koken. Zij zullen ook instaan voor de aankoop van de voedingsmiddelen.

KarinaKookgroep

De deelnemers van deze kooksessies hebben veel aan deze bijeenkomsten. Ze zijn gemotiveerd en blijven graag komen. Zelfs vanuit Houthalen zijn er mensen die meedoen met deze kooksessies.

Karina hoopt dit zo lang mogelijk te kunnen doen, maar het zal afhangen van haar gezondheid.

Het is duidelijk dat met dit mooie initiatief veel goeds wordt bereikt. Door het koken en de gesprekken die ondertussen plaatsvinden voelen de mensen zich beter. En dit is precies de bedoeling van Karina!

Dir artikel verscheen eerder in Spiegel
Tekst en foto: Els Ceyssens

Close