Nieuw platform voor mensen met een obsessief-compulsieve stoornis

Nieuw platform voor mensen met een obsessief-compulsieve stoornis

25 april 2023

Tekst: Nadia Mahjoub

Ellie* (22) ontwikkelde in het kader van haar eindwerk Toegepaste Psychologie een platform waar lotgenoten met OCS (obsessief-compulsieve stoornis) elkaar kunnen vinden.

2023-04 handen wassenMensen met OCS hebben last van dwanggedachten of dwanghandelingen. Dwanggedachten (obsessies) zijn steeds terugkerende ideeën of voorstellingen die zich aan iemand opdringen en hem of haar moeilijk loslaten.

Ellie: "Toen ik vijftien was, is de diagnose dwangneurose bij mij voor het eerst gesteld. In het begin had ik voornamelijk last van smetvrees: ik was constant bang om besmet te worden en ziektes op te lopen. Ik wou uitzoeken hoe deze aandoening in elkaar zat en las veel over het onderwerp. Mijn interesse in psychologie groeide en ik besloot daarom Psychologie te studeren aan de KU Leuven. Mijn OCS strooide echter roet in het eten: door de ontrouw van mijn toenmalige vriend ontwikkelde ik een extreme vorm van controledwang. Ik checkte bijvoorbeeld heel vaak zijn berichten op bewijzen van bedrog en het lukte me helemaal niet meer om me op mijn studies te focussen. Ik ben vervolgens Toegepaste Psychologie gaan studeren aan de VIVES Hogeschool in Kortrijk. Deze studie ben ik nu aan het afronden. Nadien zal ik, via een schakeljaar, trachten toch nog een masterdiploma in de Psychologie te behalen.

 In samenwerking met de Vlaamse Vereniging Angst en Dwang (vvad.be) ontwikkelde ik voor mijn eindwerk een platform waar lotgenoten met OCS elkaar kunnen vinden. Je kunt het beschouwen als een zelfhulpgroep. Mensen kunnen er terecht om hun verhaal en ervaringen te delen, raad te krijgen en er is ook informatie over het onderwerp OCS te vinden."

Ellie beschouwt dit platform niet louter als haar eindwerk, maar als een duurzame tool waar lotgenoten hopelijk veel steun aan kunnen hebben. Heb je zelf ook OCS? Schrijf je dan gratis in op het platform via https://discord.gg/zPHjKqVmSV.

 
(*) Ellie is een schuilnaam

Tags:
Close