Over Lezing - Nachtuil: Waar kwetsbaarheid een kracht is en bestaansrecht heeft

Lezing - Nachtuil: Waar kwetsbaarheid een kracht is en bestaansrecht heeft

In het kader van de tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid en de Open Geestdagen organiseert de leesgroep Nachtuil i.s.m. activiteitencentrum Den Teirling, op zaterdag 7 oktober 2023 een lezing rond het thema ‘psychische kwetsbaarheid’ in Brussel (Elsene). Voor dit evenement werden auteurs Veerle Janssens en Ann Dierick en co-auteur Marijke Gets uitgenodigd. Zij komen op zaterdag 7 oktober 2023 hun boek voorstellen en spreken over hun eigen ervaringen rond psychische kwetsbaarheid.

Asa zorgt voor een literair rustmoment met slam poetry.

Na het officieel gedeelte wordt er een hapje aangeboden. De auteurs zijn dan nog aanwezig om van gedachte mee te wisselen.


Programma

13u30: openen deuren
14u30: welkomstwoord
14u45: lezing door Veerle Janssens
15u25: intermezzo met slam poetry door Asa
15u35: lezing door Ann Dierick en Marijke Gets
16u15: slam poetry door Asa en kort interview over haar pas verschenen dichtbundel
16u50: hapje & drankje en mogelijkheid tot napraten met de auteurs

Waar?

DEN TEIRLING
Maesstraat 89
1050 Elsene

Routebeschrijving

Inschrijven:

nachtuil@uilenspiegel.net

Over de auteurs: 

VeerleJanssens 2023 - webVeerle Janssens studeerde Germaanse filologie. Ze stond jarenlang in het onderwijs en trok de wereld rond als gids, reisbegeleider en tolk. Ze beschouwt Mexico als haar tweede vaderland.

In 2012 kreeg ze een acute depressie, uitgelokt door een zware hormonenbehandeling tijdens een ivf-traject. Dat leidde tot een korte, maar harde botsing met de psychiatrie. Tien jaar later schreef ze er een boek over 'Een tijd tussen al mijn tijden. Perikelen in de psychiatrie', een pleidooi voor een warmere samenleving en betere (geestelijke) gezondheidszorg.EenTijdTussenAlMijnTijden Cover - web

Meer info over het boek (EPO uitgeverij): Een tijd tussen al mijn tijden

 

AnnDierick 2023 - webAnn Dierick is afkomstig uit Bornem en woont in Leuven. Ze is gehuwd en moeder van drie volwassen kinderen. Haar gezin is enorm belangrijk voor haar.

Ze werkt als ervaringsdeskundige in De Hulster Beschut Wonen Leuven. Het inzetten van haar ervaring in het ondersteunen van lotgenoten doet ze met hart en ziel. In haar vrije tijd leest ze graag romans en schrijft ze teksten en verhalen. Samen met Marijke Gets schreef ze het boek ‘Kwetsbaar sterk. Vijftien verhalen over psychisch herstel’.

MarijkeGets 2023 - webMarijke Gets zet haar ervaringen met psychische kwetsbaarheid in op haar werk als ervaringswerker bij GTB Vlaams-Brabant, en haar achtergrond als leerkracht in de herstelacademie in Leuven. Zij heeft een zwak voor verhalen, en voor levens- en herstelverhalen in het bijzonder. Ze schreef het boek ‘Kwetsbaar sterk’, samen met Ann Dierick.

Momenteel trekken Marijke en Ann rond met de boekvoorstelling, samen met de vijftienherstelverhalenauteurs, om het taboe rond psychische kwetsbaarheid te doorbreken.

KwetsbaarSterkCover 2023 - webIn ‘Kwetsbaar sterk’ vertellen vijftien mensen hun herstelverhaal. Ze schrijven over hoe het voelt en wat het is om te leven met een psychische kwetsbaarheid. Hoe hindernissen hun levenstocht bemoeilijken. Maar ook hoe de aandoening vervaagt te midden van de andere facetten van hun rijke persoonlijkheid. En hoe ze geleidelijk hun krachten en hun levenslust terugvinden. Een inspirerend boek dat taboes doorbreekt. Over het leven zoals het is. Deze verhalen zijn aanstekelijk. Ze zetten mensen in hun kracht, of beter, in hun waarde. Het zijn niet altijd fantastische verhalen. Ze tonen veel leed. Maar altijd komen mensen er met opgeheven hoofd uit.

Over Asa (slam poetry):

Asa Slam PoetAsa (artiestennaam van Amal Abdirashid Mohamed) woont in Antwerpen en schreef de bundel "In stukken; Heropgebouwd".

Amal Abdirashid Mohamed studeerde af als sociaal-cultureel werkster. Ze heeft gekozen om een stem te zijn voor hen die de mond gesnoerd worden. Momenteel gaat ze door het leven onder de artiestennaam 'Asa', wat genezer betekent.

Asa is een verhalenverteller en doet dit in verschillende expressievormen. Ze gebruikt dans, slam poetry en schilderkunst als tools om wat er in het onderbewustzijn leeft naar de oppervlakte te brengen.

Ze focuste op de genezing van haar eigen wonden en bracht een interactief kunst-poëzieboek uit: "In stukken; Heropgebouwd". Dit boek geeft op een ludieke manier het pad weer van verloren kind naar verloste volwassene. Een dans tussen licht en schaduw. Een coming of age roman geschreven in stream of consciousness-stijl. Healing verloopt nooit lineair, toch heeft Asa het verloop van haar eigen 'healing cycle' kunnen opdelen in de seizoenen. Hiermee wil ze benadrukken dat we zoals de natuur door seizoenen gaan. Haar kunstwerken geven hetzelfde proces weer. Het boek "In stukken; Heropgebouwd" is daarmee heel persoonlijk; ze geeft in essentie een kopie van haar ziel weg.

Opengeestdagen_banner_14kB

Routebeschrijving

Voor wie met de trein komt

Vanuit station Brussel-centraal:
Bus 38 nemen richting Helden: halte Malibran afstappen (Malibranstraat): eerste straat rechts is de Maesstraat

Bussen MIVB

Neem bus 38 richting Helden aan Brussel-centraal of metro Troon: halte Malibran afstappen (Malibranstraat): eerste straat rechts is de Maesstraat

Neem bus 71 richting Delta (aan het De Brouckèreplein of aan metrohalte Naamse Poort), afstappen aan halte Flagey: wandelen langs supermarkt Proxy Delhaize, Malibranstraat ingaan, rechtdoor wandelen tot je op linkerkant de Maesstraat ziet

Neem aan metrohalte Troon (metrolijn 2/6) bus 95 richting Wiener: afstappen halte Blyckaerts: neem de Malibranstraat, de tweede straat rechts is de Maesstraat

Metrolijnen

Metrolijn 2/6: Metrohalte Troon: bus 38 richting Helden (halte Malibran) of bus 95 (halte Blyckaerts)
Metrolijn 1/5: Metrohalte Brouckère: bus 71 richting Delta (halte Flagey)

Close