LuisterGenoot worden, iets voor jou?

LuisterGenoot worden, iets voor jou?

18 oktober 2024

UilenSpiegel is op zoek naar extra vrijwilligers voor haar luisterlijn. Heb jij luistertalent en wil je je inzetten voor lotgenoten? Dan verwelkomen we je graag.

Stel je kandidaat of kom dan naar onze online infosessie voor geïnteresseerden op 20/11/2024 om 19 uur. Laat hier je contactgegevens achter om een uitnodiging en link voor de infosessie te ontvangen. 

Hieronder vind je alvast wat informatie over het ontstaan en de werking van dit waardevolle project. 

Geboorte van het project 'LuisterGenoten'

13 maart 2020 was niet enkel de begindatum van corona; het was ook de geboortedag van een nieuw project binnen UilenSpiegel vzw, de vereniging van en voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Corona betekende voor veel mensen tijden van onzekerheid, eenzaamheid en angst. De behoefte aan een luisterend oor, een gesprek met een lotgenoot, diende zich duidelijk aan.

Enkele pioniers binnen UilenSpiegel bedachten hier een antwoord op: een hulplijn, niet bemand door geschoolde hulpverleners, maar wél door mensen die zelf een psychische kwetsbaarheid meedragen, “ervaringswerkers” dus. Empathische mensen, die ver genoeg gevorderd zijn in hun eigen herstelproces, die met voldoende veerkracht in het leven staan. Een 25-tal enthousiaste vrijwilligers dienden zich aan om deze rol op zich te nemen. ‘LuisterGenoten’, een nieuwe telefoon- en chatlijn, ging als een speer uit de startblokken!

Luistergenoten - A6 - 2023-05 - 280kbDe kracht van het project

Intussen bestaan we ruim 4 jaar. Dat impliceert natuurlijk heel wat veranderingen. Onderweg wijzigden bijvoorbeeld de uurroosters een paar keer. Bij de start was de luisterlijn elke dag open van 8u tot 20u (!); op dit moment is dat van maandag tot zaterdag van 17u tot 21u. Verder vertrokken heel wat “Oortjes” (zo noemen we de LuisterGenoten intern) en kwamen er nieuwe enthousiastelingen bij.

De kracht van het project bleef echter al die tijd dezelfde. Om te beginnen draaien we helemaal gratis - we zijn immers allen vrijwilligers. Maar de échte waarde ligt op een veel “diepere” dimensie: een LuisterGenoot luistert authentiek naar een medemens die het moeilijk heeft. Hij/zij maakt tijd en ruimte om met volle aandacht de mens en zijn verhaal te “horen”, open-minded en zonder oordeel.

Een kijkje achter de schermen

De afgelopen vier jaar werd het takenpakket achter de schermen steeds groter. Enkele nieuwe mensen en een paar ‘anciens’ verenigden de krachten en vormen nu een goed draaiend coördinatieteam dat instaat voor de dagelijkse werking. We bieden intervisiemomenten aan en vormingen rond verscheidene thema’s, zodat elk Oortje met voldoende ‘bagage’ zijn/haar taak kan uitoefenen. Ook selecteren we nieuwe kandidaten. Regelmatig wordt het project geëvalueerd en indien nodig bijgestuurd met frisse ideeën.

Win-win: de beller en de LuisterGenoot

Veel bellers en chatters zijn eenzaam, missen sociale contacten, en bellen ons voor een goed gesprek. Er bellen ook mensen die kampen met een (ernstige) psychische kwetsbaarheid. Dit leidt vaak tot zwaardere gesprekken over onder andere: depressie, angststoornissen, trauma’s, soms zelfs suïcidegedachten. Dan is het belangrijk dat de LuisterGenoot rust uitstraalt, zodat mensen zich veilig en comfortabel voelen.

Als LuisterGenoot kan je echt een verschil maken voor een beller. Je luistert met aandacht en probeert te begrijpen wat je gesprekspartner doormaakt. Je tracht persoonlijke connectie te maken, oordeelt niet maar biedt steun en hoop, en zorgt er zo voor dat de beller zich minder eenzaam en begrepen voelt. De meeste bellers ervaren het gesprek als zinvol en hoopvol, en bedanken ons écht. Deze erkenning geeft voldoening en motiveert de LuisterGenoot in zijn mooie maar soms zware taak.

Tekst: Annemie Berckmans en Nadia Mahjoub

www.luistergenoten.be

Close