Ervaringsdeskundigen aan de slag in jouw zorgorganisatie?
8 oktober 2024
Tekst: Katlijn Vander Meeren
In mijn zoektocht naar meer informatie over het implementeren van ervaringsdeskundigheid in een organisatie kwam ik deze interessante vierdelige webinarreeks tegen van het Vlaams Patiënten Platform. Ik deel de beknopte inhoud graag met jullie. Wie graag meer te weten komt, bekijk zeker de webinars via onderstaande link.
Dat het inzetten van ervaringsdeskundigen in de organisatie een meerwaarde heeft, spreekt voor zich. Maar hoe ga je best van start met het implementeren? Dit vraagt een stappenplan: voorbereiding, selectie en inschakeling, ondersteuning en evaluatie en bijsturing.
Een goede voorbereiding is van cruciaal belang en houdt eerst en vooral in dat je een visie ontwikkelt. Weet dat het inschakelen van ervaringsdeskundigen een proces is dat opgebouwd moet worden. Zo moet er voldoende draagvlak zijn binnen de hele organisatie. Bepaal vervolgens je doelstellingen: wat wil je bereiken met het inzetten van ervaringsdeskundigen? Neem dan ook je organisatiecultuur onder de loep. Het is belangrijk dat een ervaringsdeskundige in een positief klimaat kan starten zodat de meerwaarde tot uiting kan komen.
In de fase van selectie en inschakeling sta je best stil bij volgende zaken: welke taakinhoud krijgt de ervaringsdeskundige? Zorg voor realistische verwachtingen en vermijd een superheldprofiel! Welke plaats krijgt de ervaringsdeskundige binnen de organisatiestructuur? Welke vorming verwacht je van de ervaringsdeskundige? In welk statuut (werknemer, zelfstandige, vrijwilliger) schakel je de ervaringsdeskundige in? Wees je ervan bewust dat elk van deze statuten eigen aandachtspunten heeft. Waarvoor voorzie je budget en hoeveel?
Als het gaat over ondersteuning zijn supervisie, intervisie en coaching voor de ervaringsdeskundige van belang. Maar ook vorming voor de organisatie en het team. Handig om weten is dat je als organisatie onder bepaalde voorwaarden een Vlaamse ondersteuningspremie kan krijgen bij het inschakelen van een ervaringsdeskundige. Voor meer informatie: https://werkgevers.vdab.be/werkgevers/arbeidshandicap/wgvop.shtml
Tot slot moeten evaluatie en bijsturing de nodige aandacht krijgen. Denk na over het beleid dat je hieromtrent wil voeren.
Het derde webinar in de reeks geeft enkele inspirerende getuigenissen en good practices weer van zowel ervaringsdeskundigen als professionele hulpverleners. Het is de moeite waard om eens een kijkje te nemen!
Tot slot gaat het vierde webinar specifiek in op de inzet van familie-ervaringsdeskundigheid in de geestelijke gezondheidszorg. Ook hier werken getuigenissen en good practices inspirerend.
Mij heeft het bekijken van de webinarreeks veel nuttige informatie opgeleverd. Ik hoop voor jullie hetzelfde. Veel kijkplezier!