ISPS: anders kijken naar psychose

ISPS: anders kijken naar psychose

13 september 2024

Door Christel G.

De twee jonge Zwitserse psychiaters Christian Müller en Gaetano Benedetti stonden aan de wieg van ISPS in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Vanuit onvrede met de behandeling van schizofrenie zoals die toen gangbaar was, besloten ze collega’s samen te brengen die geïnteresseerd waren in de psychoanalytische benadering van schizofrenie. In de eerste veertig jaar van de vereniging stond het acroniem voor Internationaal Symposium voor de Psychotherapie van Schizofrenie.

logo_isps-1024x256ISPS (inmiddels International Society for Psychological and Social approaches to Psychosis) is een internationale vereniging die zich toelegt op de sociale en psychologische benadering van psychose. De vereniging biedt nu een thuis aan mensen met eigen ervaring, familie-ervaring en professionele ervaring rond psychosegevoeligheid.

Onder de leden van ISPS leeft een sterke inzet om het inzicht in het proces van psychose te verbreden en verder te ontwikkelen. Studie en onderzoek zijn daarbij belangrijke ankerpunten, maar vooral ook getuigenissen van mensen die ervaring hebben met psychosegevoeligheid.

Missie van de vereniging is de opleiding en kennis van professionals rond de behandeling van psychose in de geestelijke gezondheidszorg verder te ontwikkelen. Er wordt gestreefd naar de best mogelijke uitkomst door het opbouwen van een betekenisvolle verbinding tussen mensen met eigen ervaring, familieleden met ervaring en professionelen met ervaring rond psychosegevoeligheid.

De vereniging is er voor al wie op zoek is naar een betrouwbaar netwerk om alternatieve bronnen en visies omtrent psychose te raadplegen en al wie het interessant vindt om de nieuwste ontwikkelingen te volgen tijdens studiedagen en seminaries. Maar ook voor wie, voortbouwend op een ervaring met psychose, erkenning wenst te vinden om constructief om te gaan met deze indringende belevingen. De vereniging biedt kansen om hierover een dialoog aan te gaan met andere ervaringsdeskundigen, familieleden en professionelen, met de bedoeling ervan te leren. Als lid word je uitgenodigd je eigen inzet en engagement inzake psychose met anderen te delen.

ISPS is een internationale vereniging die zich toelegt op de sociale en psychologische benadering van psychose

De website is dan ook een plek waar aandacht is voor allerlei benaderingen van psychose, voor plekken van herstel, alsook voor kunst en literatuur. Ervaringsdeskundigen en initiatieven van familieleden hebben er een eigen plek. Onder de hoofding ‘herstel’ vind je onder meer info rond de afbouw van medicatie en de opkomst van Soteriahuizen.

De vereniging organiseert onder meer een tweejaarlijks internationaal congres, dat dit jaar doorging in Helsinki met als thema ‘Need adapted care for psychosis’ (Zorg aangepast aan de noden). Er was op 18 juni in Apeldoorn ook een studiedag rond transgenerationeel trauma, ‘Spoken uit het verleden’.

Op 25 oktober 2024 organiseert ISPS Nederland en Vlaanderen een studiedag in Kortenberg naar aanleiding van het congres in Helsinki. Deelnemers, onder wie mezelf, zullen daar spreken. Zodat wie niet aanwezig kon zijn in Finland toch de kans krijgt om een impressie van het congres daar mee te maken. Welkom!

>>> Naar de website van ISPS Nederland Vlaanderen

Close