UilenSpiegel opent een chatlijn voor mensen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik

UilenSpiegel opent een chatlijn voor mensen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik

11 maart 2024

Tekst: Nadia Mahjoub - Foto: Ann Dierick

Sinds kort kan je bij onze luisterlijn LuisterGenoten ook terecht op een specifiek chatlijn rond seksueel misbruik (SeMi), elke woensdag van 18 tot 20u. Ervaringsdeskundige en lotgenoot Hans Willemsen bemant deze chat. We hadden een gesprek met hem.

HansWillemsen_2Waarom is deze specifieke chatlijn opgericht?

Hans: UilenSpiegel heeft al jaren een lotgenotengroep rond seksueel misbruik in Hasselt waar mensen terechtkunnen. Ik heb deze lotgenotengroep een drietal jaar begeleid samen met Sylvia en doe dat sinds kort opnieuw. We zijn ondertussen met drie begeleiders: Sylvia, Maartje en ik. Om de veiligheid van de gesprekken te waarborgen gaat het om een gesloten groep. We werken telkens met een reeks van vijf bijeenkomsten, één per maand. We merken dat er een grote vraag is. Veel mensen hebben nood aan een dergelijke praatgroep en daarom moeten we vaak - jammer genoeg - mensen op een wachtlijst zetten. Vandaar het idee om deze mensen toch een alternatief te bieden in de periode dat ze moeten wachten: op woensdagavond kunnen ze bij LuisterGenoten terecht om te chatten tussen 18 en 20u. Ze hebben dan de optie tussen LuisterGenoten (algemeen) en 'SeMi' (seksueel misbruik).

Kan je iets vertellen over de lotgenotengroep seksueel misbruik?

Hans: Het gaat om een heel fijne, hechte groep mensen die hun verhaal en ervaringen delen. Er is geen verplichting om te praten, enkel luisteren kan ook. Er heerst een serene en veilige sfeer. Geheimhouding in de groep is heel belangrijk: alles wat in de groep verteld wordt blijft in de groep, zodat er vertrouwen ontstaat en echte veiligheid is om persoonlijke ervaringen te delen.

Heb je als slachtoffer te maken (gehad) met seksueel misbruik, dan kan je elke woensdag tussen 18 en 20 uur terecht op de chatlijn van LuisterGenoten, kies de optie 'SeMi' 

Welke impact heeft seksueel misbruik?

Hans: Het trauma van seksueel misbruik kan een grote invloed hebben op je psyche en heel wat schade aanrichten. Hoe langer je ermee blijft zitten, hoe groter de impact kan zijn. Het verhaal gaat als het ware 'gisten' en het schadelijke effect op je leven wordt groter. Je kan sterk belemmerd worden door angsten of overmatige stress. Vandaar ook de noodzaak van een chatlijn, om korter op de bal te kunnen spelen.

___

De lotgenotengroep seksueel misbruik Hasselt is een praatgroep voor lotgenoten begeleid door ervaringsdeskundigen Sylvia, Maartje en Hans. Ben je slachtoffer geweest van seksueel misbruik en wil je graag lotgenoten ontmoeten? Dan is deze praatgroep misschien iets voor jou. Let op! Het aantal plaatsen is beperkt tot acht deelnemers en er wordt enkel ingeschreven vóór de eerste bijeenkomst. Eén reeks bestaat uit vijf bijeenkomsten die in principe maandelijks doorgaan op een vrijdagavond in Hasselt. De volgende reeks start in september 2024.
Meer info en inschrijven: semi.hasselt@uilenspiegel.net of 0473 28 76 77 (Sylvia)

www.luistergenoten.be

 

Close