NatuurGenoten, de herstellende kracht van de natuur

NatuurGenoten, de herstellende kracht van de natuur

11 september 2023

In het najaar van 2021 startte UilenSpiegel vzw met het uitbouwen van ‘NatuurGenoten’.

2023-04_NatuurGenoten_webNatuurGenoten zijn lotgenoten die samenkomen rond een gedeelde interesse in de herstellende kracht van natuur. Ze gaan op ontdekking in een regionaal natuurgebied onder begeleiding van een lokale natuurgids en een vrijwillige lotgenotenbegeleider. Met NatuurGenoten hopen we meer lotgenoten in beweging te brengen in de natuur. De wandelingen zijn nooit langer dan vijf kilometer en nemen een twee- tot drietal uur in beslag. Het betreft dus niet sportief doorstappen, maar rustig wandelen en opnemen van natuurindrukken. We gaan hiervoor op zoek naar natuurgidsen die over het vertrouwde hek van hun botanische en landschapsgerichte kennis durven te kijken en natuurwandelingen wensen te ontwikkelen met een diepere focus op zintuiglijke ontdekking en herstelkracht van de natuur. De natuurgids helpt om een betere verbinding te maken met de natuur door deelnemers bijvoorbeeld kort even te laten focussen op plantstructuren, vogelgeluiden, diersporen, … en zo de natuur op te nemen op een rustige en bewustere manier. Maar ook door stiltemomenten in te lassen en de groep even te laten pauzeren op plaatsen van natuurpracht in specifieke gebieden.

Momenteel zijn er groepen NatuurGenoten actief in de regio’s Leuven, Mechelen, Geel en Turnhout. Ook in andere Vlaamse regio’s willen we NatuurGenoten samenbrengen.

De samenwerking met natuurgidsen en bezoekerscentra van natuurgebieden biedt ons de mogelijkheid om onze leden een nieuw soort lotgenotencontact aan te bieden. Maar vooral stelt het ons in staat om aan een soort van ‘kwartiermaken’ te doen binnen verenigingen die zich buiten de sector geestelijke gezondheid bevinden. Natuurliefhebbers samenbrengen met grotere en kleinere ‘rugzakjes’.

Meer weten over NatuurGenoten? Contacteer onze bewegingswerker Anneke Krols via anneke.krols@uilenspiegel.net

Ontdek welke NatuurGenoten-wandelingen er gepland staan in onze activiteitenkalender (zoek op 'natuurgenoten').

Close