Didier begeleidt de praatgroep Zelfvertrouwen in Leuven

Didier begeleidt de praatgroep Zelfvertrouwen in Leuven

8 mei 2023

Interview: Nadia Mahjoub - Foto: © Wilfried Rentmeesters

Didier Willaert (61) begeleidt sinds kort de praatgroep Zelfvertrouwen in Leuven. We stelden hem enkele vragen. 

2023-05 DidierWillaert-96KbHoe ben je met UilenSpiegel in contact gekomen?

Ik was als vrijwilliger actief bij Reakiro in Leuven. Dat is een plek waar mensen met een euthanasiewens omwille van ondraaglijk psychisch lijden terecht kunnen. Daar leerde ik Gert Coeckelbergh kennen, die de lotgenotengroep rond angst en depressie bij UilenSpiegel begeleidt. Hij vroeg me of ik geen interesse had om deze groep mee te begeleiden. Zo ben ik er vorig jaar ingerold. Ondertussen heb ik bij UilenSpiegel een praatgroep rond zelfvertrouwen opgestart.

Wat betekent UilenSpiegel voor jou?

Voor mij persoonlijk is UilenSpiegel een plek waar ik tot meer zelfkennis en zelfacceptatie kwam door herkenning en verbinding met lotgenoten in de gespreksgroepen.
Het voelt goed om iets te kunnen betekenen voor anderen, gewoon door bij hen aanwezig te zijn en hen aandacht te geven.  

Kan je iets vertellen over jezelf?

Ondertussen ben ik 61 en kan ik al wat terugblikken op het verleden. Ik ben op een bepaald moment in mijn puberteit het geloof in mezelf en mijn zelfrespect verloren. Mijn innerlijke criticus heeft het toen een beetje van mij overgenomen. Ik heb bijna een heel leven nodig gehad om opnieuw in mezelf te geloven en mijn zelfrespect terug te vinden. Het was een lange weg van zelfkritiek - soms zelfs zelfhaat - naar zelfacceptatie en meer zelfvertrouwen. Momenteel geef ik bijles economie en filosofie aan studenten. Dat heeft mijn zelfvertrouwen verder versterkt. Ook het feit dat ik sinds elf jaar een partner heb. Dankzij een hersteld zelfvertrouwen is het mij gelukt een relatie op te bouwen en terug in verbinding te treden met een aantal mensen. Ik heb veel gehad aan lectuur: boeken over filosofie en zelfhulpboeken. Ik heb daar veel bruikbaars van opgestoken.

Wat wil je graag bereiken met de praatgroep Zelfvertrouwen?

Met deze groep verleggen we de focus van klachten naar krachten. Hoe versterken we ons zelfvertrouwen en ons zelfrespect? Hoe belangrijk is het om van onszelf te houden? We leren van elkaars ervaringen en inzichten. De nadruk ligt op (zelf)acceptatie en verbinding. De bedoeling is niet het verleden of je klachten te vergeten of te verdringen, maar te trachten meer in het nu te leven. Wat is er nu bij jou aanwezig dat werkt, wat maakt jou weerbaar? Hoe kan je liefde en respect voor jezelf doen groeien, zodat je meer kansen kunt grijpen in het leven? Dit is een proces dat je niet kan forceren, dat heeft zijn tijd nodig.

Heb je een levensmotto?

Een tijd geleden deed ik een korte stage bij het mobiel team van een centrum geestelijke gezondheidszorg in Leuven. Op het raam had iemand in mooie blauwe letters 'FLY' geschreven. Het staat voor 'First Love Yourself'. Ik denk dat je, als je jezelf omarmt en aanvaardt, heel ver kunt komen. Het lost misschien niet alle problemen die je ondervindt op, maar het is wel belangrijk. Socrates zei "Ken jezelf". Ik zou zeggen "Bemin jezelf". Dat is geen vorm van egoïsme, integendeel. Het helpt je de andere ook te aanvaarden, want de andere is een spiegel van jezelf.

______

Volgende bijeenkomst van de lotgenotengroep Zelfvertrouwen

Dinsdag 13 juni van 20:00 tot 21:30 uur

Locatie:

SAAMO Vlaams-Brabant
Eenmeilaan 2
3010 KESSEL-LO

Inschrijving en info:

zelfvertrouwen.leuven@uilenspiegel.net
of 0495 26 17 64 (Didier)

 

 

Close