Opstart vijf lotgenotengroepen

Opstart vijf lotgenotengroepen

9 maart 2023

We zijn verheugd de opstart van vijf initatieven te kunnen melden:

- Actiegroep Ervaringsdeskundige Hulpverleners
- Praatkaffee HSP Kempen
- Samen Sterker, Mortsel 
- Zelfvertrouwen, Lotgenotengroep in Leuven
- De Roze Uil, Gent

Praatkaffee

Actiegroep Ervaringsdeskundige Hulpverleners

Deze actiegroep bestaat uit hulpverleners binnen de GGZ, vanuit verschillende disciplines, die daarnaast ook een verhoogde psychische kwetsbaarheid (gehad) hebben. De oprichters ervan leerden elkaar kennen via de lotgenotengroep´Hulpverleners met Cliëntervaring'. De actiegroep is ontstaan omdat we allen gelijkaardige ervaringen hadden meegemaakt omwille van onze dubbelrol cliënt/hulpverlener. Wij geloven dat die dubbelrol een meerwaarde kan betekenen in de hulpverlening en dat dit plaats heeft binnen de herstelvisie. Vanuit die overtuiging zetten we acties op.
Onze hoop is dat we op die manier een verbindende manier een steen kunnen verleggen in de GGZ-rivier. Zo hebben we een mededeling op het GGZ-congres gebracht over het (impliciet of expliciet) professioneel inzetten van ervaringsdeskundigheid door hulpverleners en een workshop op de Hersteldag gegeven waarbij het ons doel was om deelnemers te laten nadenken over stigma, kwetsbaarheid en (on)macht in hulpverleningssettings. Een reeds vastgepind actiepunt is momenteel inzetten op georganiseerde intervisie voor hulpverleners die hun eigen kwetsbaarheid hierbij in de ogen durven kijken. Er kan/mag dus ook over de eigen struggles gepraat worden, die staan immers in interactie met onze job van hulpverlener.

Op dit moment komen we ongeveer maandelijks samen (tenzij er een actie aankomt, dan is het vaker). Meestal online omdat we verspreid over Vlaanderen wonen. Maar we proberen toch ook regelmatig 'in het echt' samen te komen.

Meer info: actiegroep.hulpverleners@uilenspiegel.net 
https://www.facebook.com/ErvaringsdeskundigeHV


Praatkaffee HSP Kempen

Zin om eens diepgaand met gelijkgestemden te babbelen over hoogsensitiviteit en wat dit voor jou in praktijk betekent?
Het Praatkaffee HSP Kempen is een ont-moetingsmoment voor en door hoogsensitieve personen waar ervaringen, tips, inspiraties alsook de uitdagingen in het praktische dagelijkse leven kunnen worden gedeeld, besproken en uitgewisseld.
Ligt jouw kwaliteit meer in het luisteren dan in het praten of heb je eerst wat meer tijd en ruimte nodig alvorens te praten? Ook dat is ont-moeten en voel je dus vooral heel welkom!
Kortom, een avond vol her- alsook er-kenning gegarandeerd, waar we van elkaars verhaal kunnen leren en waar jouw sensitiviteit wordt omarmd als een kracht.
Het Praatkaffee HSP Kempen wordt begeleid en gemodereerd door ervaringsdeskundigen Veerle, Lieve en Inge.

Locatie: zaaltje in de bibliotheek van Meerhout, Gasthuisstraat 29, 2450 Meerhout
Frequentie: om de 2 maanden, op dinsdagavond
Tijdstip: van 19u tot 20u45
Data: 04/04/23, 06/06/23, 01/08/23, 24/10/23, 05/12/23
Inschrijven is wenselijk, maar niet noodzakelijk. Voor inschrijven en/of meer informatie: praatkaffeehsp.kempen@uilenspiegel.net of via Thomas Roose 0484 81 44 08


Samen Sterker, Mortsel

We bieden een veilige en discrete plaats om even op adem te komen en in gesprek te gaan met lotgenoten. Oordeelvrije uitwisseling van ervaringen. Geen moeten... maar mogen praten. Heb je zelf een vraag, idee of thema, laat het ons weten.
Maximaal 8 deelnemers per bijeenkomst.
Tijdstip: 14:00-16:00
Locatie: De Klapper, Antwerpsesteenweg 179-3de verdiep, 2640 Mortsel
Frequentie: Elke laatste woensdag van de maand
Inschrijving en meer info: samensterker.antwerpen@uilenspiegel.net


Zelfvertrouwen - Lotgenotengroep in Leuven

Hoe versterken we ons zelfvertrouwen en ons zelfrespect? Hoe belangrijk is het om van onszelf te houden? Met deze groep voor mensen met een psychische kwetsbaarheid verleggen we de focus van de klachten naar de krachten. We leren van elkaars ervaringen en inzichten. De nadruk ligt op (zelf)acceptatie en verbinding.

Locatie: SAAMO, Eénmeilaan 2, 3010 Kessel-Lo
De groep komt meestal samen op de eerste dinsdag van de maand, van 20:00 uur tot 21:30 uur.

Meer info: zelfvertrouwen.leuven@uilenspiegel.net of 0495 26 17 64 (Didier)


De Roze Uil - Gent

Samen ervaringen uitwisselen over de dagelijkse uitdagingen als LGBTQ’ers.
Tijdstip: 10:00-12:00
Locatie: Casa Rosa (gelijkvloers), Kammerstraat 22, 9000 Gent
Frequentie: 1x/maand op zaterdag
Inschrijven en meer info: derozeuil.gent@uilenspiegel.net of 0469 182 964

2023-03 flyer_roze uil-min

Close