Lotgenotengroepen

Overzicht groepen, per regio:

Antwerpen

Regio Antwerpen

Samen Groeien Mortsel 

Bij de lokale afdeling in de regio Antwerpen staat lotgenotencontact centraal: iedereen met een psychische kwetsbaarheid komt tijdens al onze activiteiten en gespreksnamiddagen uitgebreid aan bod in een besloten én veilige kring:  Samen Groeien Antwerpen. 

Inschrijven en meer info: praatgroep.antwerpen@uilenspiegel.net 

Regio Geel

Flippo

Wil je gehoord worden en een samenhorigheidsgevoel creëren! Heb je het mentaal even lastig? Kom dan zeker naar onze groep, die zelf door 3 enthousiaste jongeren begeleid wordt. Voor jongeren vanaf 16 tot en met 25 jaar.

Meer info: flippo.geel@uilenspiegel.net

Ontmoetend Herstellen

Ontmoetend herstellen is een initiatief van twee ervaringsdeskundigen in de Kempen. 
Tijdens de maandelijkse bijeenkomsten kan je in contact komen met anderen, praten over wat je zoal tegenkomt, samen iets doen, praten over thema’s… Zo kan je op een laagdrempelige manier stappen zetten in je herstel. De focus ligt vooral op het ontmoeten, maar we behandelen ook regelmatig een thema. We bepalen het programma in samenspraak met de aanwezigen. Het is een open groep voor zij die ontmoetend willen herstellen. 

Meer info: ontmoetendherstellen.geel@uilenspiegel.net 

Herstelgroep Kempen

Herstelgroep UilenSpiegel Kempen is een werkgroep waarin de deelnemers werken aan hun maatschappelijk en persoonlijk herstel, en dit op eigen tempo. We leren van elkaar door het delen van ervaringen, al dan niet gekaderd binnen een thema. De thema’s worden in samenspraak met de groep gekozen. De groep bestaat uit maximum 8 deelnemers en wordt begeleid door enkele ervaringsdeskundigen. De deelnemers bevinden zich in een verschillend stadium van herstel. We werken met een gesloten groep in evenwaardigheid, zelfrespect en respect voor onze medemens. 

Meer info: herstelgroep.kempen@uilenspiegel.net 

Regio Mechelen

(Her)leven

" Een depressie is geen geschenk. Bovendien is het niet altijd eenvoudig om uit te leggen wat het met een mens doet, vooral aan diegenen die het nooit meemaakten (Gelukkig voor hen !). Tijdens de praatgroep "(her-)Leven" zorgen Kristin en Philip ervoor, een veilige plek/omgeving te creëren waar we onder lotgenoten ervaringen kunnen uitwisselen in vertrouwen. Het hoeft daarbij niet altijd over de "zware" onderwerpen te gaan, graag wisselen we af met luchtigere gespreksonderwerpen. Delen en uitwisselen van eigen ervaringen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten of zaten en zo steun vinden bij elkaar, is waar we op mikken. "

Meer info: depressie.mechelen@uilenspiegel.net 

Natuurgenoten 

Natuurgenoten Mechelen organiseert om de 3 maanden een natuurwandeling aan (afstand: 5 à 6 km). Deze worden telkens begeleid door een natuurgids in duo met een lotgenotenbegeleider. 
Gezellig samenzijn met lotgenoten. Samen op ontdekking in de plaatselijke natuur. Maar vooral ervaren hoe wandelen in de natuur je herstel kan bevorderen.  De natuurgids helpt je hierbij graag om écht met die natuur in verbinding te gaan. 

Goede stapschoenen en bij regenweer laarzen en waterdichte kledij. Buggy’s of rolstoelen zijn niet mogelijk tenzij anders vermeld.
Deze wandelingen zijn makkelijk te bereiken met openbaar vervoer!
Napraten en iets drinken kan nadien in de plaatselijke horeca (maar is uiteraard niet verplicht). 

De data van deze activiteit vind je terug op onze activiteitenkalender. 
Meer info: natuurgenoten.mechelen@uilenspiegel.net 

Regio Turnhout

Praatgroep Turnhout

Elke 3de donderdag van de maand kan je vrijblijvend deelnemen aan Praatgroep Turnhout, begeleid door 3 mensen die zelf ervaringen hebben met een psychische kwetsbaarheid.  
We kiezen samen met de deelnemers de thema's. Door hierover in gesprek te gaan leren we van en met elkaar.
Deze warme groep biedt je een veilige plaats waar je jouw verhaal kwijt kan en een luisterend oor deugddoend kan zijn.  
Omring jezelf met mensen die jou energie geven! 

Meer info: praatgroep.turnhout@uilenspiegel.net 

Brussel

Leesgroep Nachtuil

De leesgroep Nachtuil, richt zich tot psychisch kwetsbare mensen die op een aangename en toegankelijk manier literatuur willen ontdekken.
Je hoef geen boekenwurm te zijn en voorbereidingen zijn ook niet nodig.
We doen het door het lezen en bespreken van (vooral) teksten uit romans, maar ook gedichten, uitspraken, beschouwingen en meer.

Meer info: nachtuil@uilenspiegel.net

Limburg

Regio Halen

Een praatgroep waar er levenservaringen rond herstel en bewustwording worden gedeeld. De thema's worden in overleg met de groep bepaald.

Meer info: praatgroep.halen@uilenspiegel.net

Regio Hasselt

Lotgenotengroep seksueel misbruik Hasselt

Praatgroep voor lotgenoten begeleid door ervaringsdeskundige Sylvia.
Ben je slachtoffer geweest van seksueel misbruik en wil je graag lotgenoten ontmoeten? Dan is deze praatgroep misschien iets voor jou.

Meer info:  sylvia.van.der.veken@telenet.be

Regio Sint-Truiden

Praatgroep UilenSpiegel Sint-Truiden is er voor mensen met eender welke psychische kwetsbaarheid.
We zijn allen mensen die weten wat het is om psychisch kwetsbaar te zijn en we willen dit delen onder elkaar, samen met de gespreksgroepbegeleiders Walter en Dominic.
We wisselen ervaringen uit en praten over thema’s die ons bezighouden. De thema’s worden in overleg met de groep bepaald.

Meer info: praatgroep.sint-truiden@uilenspiegel.net 

Regio West-Limburg

Vooral mensen die leven in kwetsbare of probleemsituaties zijn welkom, zonder het stigma lotgenoot te gebruiken. We passen inclusie toe via degelijke begeleiding door Jef, Alain, Gerda en andere ervaringswerkers. Vertrekkend vanuit de leefsituaties en bekommernissen van de aanwezigen. De gesprekken verlopen volgens leefregels die gebruikelijk zijn in zelfhulpgroepen. Geen inschrijving vereist. Geen alcoholische dranken. 

Oost-Vlaanderen

Regio Dendermonde

Altis-depressie:

Praatgroep voor lotgenoten rond depressie met een lange traditie in regio Dendermonde. 

Ben je angstig of depressief en voel je de nood om je verhaal te vertellen of te luisteren naar andere lotgenoten, dan ben je bij Altis heel welkom. Bij Altis maken we geen onderscheid op basis van leeftijd, afkomst of politieke overtuiging. Altis is er voor iedereen!

Meer info: info@altis-depressie.be 

Regio Gent

Praatgroep Angst met zijn vele gezichten

Een praatgroep in een veilige omgeving voor iedereen die met angst te maken heeft.  
Vind steun en herkenning bij lotgenoten door ervaringen uit te wisselen en leer beter omgaan met je angst.  

Meer info: praatgroep.merelbeke@uilenspiegel.net 

Praatgroep rond dwang

Praatgroep voor lotgenoten begeleid door ervaringsdeskundige Annelies.  
Heb je last van dwanggedachten en/of dwanghandelingen en zou je daar graag over praten met mensen die hetzelfde meemaken? Dan is onze praatgroep te Gent misschien iets voor jou? Maandelijks wordt een thema rond dwang besproken.

Meer info: dwang.gent@uilenspiegel.net

Vlaams-Brabant

Regio Leuven

Borderlinegroep

Praatgroep voor lotgenoten begeleid door ervaringsdeskundige Walter. 
Meer info: borderline.leuven@uilenspiegel.net

Angst & dwang

Ervaringsdeskundigen Jef en Bram begeleiden deze maandelijkse praatgroep voor lotgenoten rond angst en dwang in Leuven. Heb jij langdurige of buitensporige angsten of pieker je vaak?
Heb je steeds terugkerende dwanggedachten of -handelingen?
Wil je graag kennismaken met andere lotgenoten met een soortgelijke kwetsbaarheid?
Kom dan eens vrijblijvend een kijkje nemen bij onze praatgroep ‘Angst & Dwang Leuven'.

Meer info: dwang.leuven@uilenspiegel.net

Angst & depressie

Ervaringsdeskundigen Gert en Didier begeleiden deze lotgenotengroep. Iedereen is welkom om in een gemoedelijke sfeer te praten over depressie. Je vertelt vrijblijvend je verhaal of je luistert naar het verhaal van anderen. We kiezen maandelijks een ander thema.

Inschrijving en info: depressie.uilenspiegel.leuven@gmail.com

Hulpverleners met cliëntervaring:

Stefanie Devos en Luk Bevernage, beiden hulpverleners met ervaringskennis, begeleiden deze praatgroep. Ben jij een psychisch kwetsbare hulpverlener en wens je mensen te ontmoeten die in dezelfde situatie zitten, dan is deze groep zeker iets voor jou.

‘Het is een merkwaardige vaststelling dat hulpverleners met een psychische kwetsbaarheid hun ervaringskennis niet (mogen/kunnen) gebruiken, niet (standaard) uitgenodigd worden door collega’s om deze te delen. Meer nog, er leeft in instellingen een cultuur waarin weinig ‘vrije ruimte’ is, noch ‘vrijplaatsen’ zijn, om hierover in dialoog te gaan.´

Hulpverleners met cliëntervaring komen samen op zaterdagmorgen in Leuven. 
Meer info:
hulpverleners.leuven@uilenspiegel.net 

Natuurgenoten Leuven:

Natuurgenoten Leuven organiseert om de 3 maanden een natuurwandeling aan (afstand: 5 à 6 km). Deze worden telkens begeleid door een natuurgids in duo met een lotgenotenbegeleider. 
Gezellig samenzijn met lotgenoten. Samen op ontdekking in de plaatselijke natuur. Maar vooral ervaren hoe wandelen in de natuur je herstel kan bevorderen.  De natuurgids helpt je hierbij graag om écht met die natuur in verbinding te gaan. 

Goede stapschoenen en bij regenweer laarzen en waterdichte kledij. Buggy’s of rolstoelen zijn niet mogelijk tenzij anders vermeld.
Deze wandelingen zijn makkelijk te bereiken met openbaar vervoer!
Napraten en iets drinken kan nadien in de plaatselijke horeca (maar is uiteraard niet verplicht). 

De data van deze activiteit vind je terug op onze activiteitenkalender.
Meer info: natuurgenoten.leuven@uilenspiegel.net

Psychosegroep:

Praatgroep voor lotgenoten met een kwetsbaarheid voor psychose begeleid door ervaringsdeskundigen Lin en Nadia. 
Meer info:psychose.leuven@uilenspiegel.net 

West-Vlaanderen

Regio Brugge

Praatgroep Wistermee

Heb jij nood aan een plek waar er wordt gevraagd hoe het met je gaat en waar je mee bezig bent, waar je je hart kunt luchten en ongedwongen jezelf kunt zijn? Dan ben jij helemaal welkom in de praatgroep te Brugge: Wistermee!

Meer info: praatgroep.brugge@uilenspiegel.net

Regio Kortrijk

Praatgroep Kortrijk

Welkom bij de gezellige praatgroep UilenSpiegel Kortrijk, begeleid door ervaringsdeskundigen Jérôme & Achille.

Meer info: praatgroep.kortrijk@uilenspiegel.net 

Regio Roeselare

Elke eerste zaterdag komt deze praatgroep voor psychisch kwetsbare mensen uit de ruime regio Roeselare en Izegem samen.  Gezellig samenzijn en vrijblijvend lotgenotencontact.  De bijeenkomsten gaan afwisselend door in Roeselare en Izegem.  Thema’s voor de praatgroep worden in overleg met de groep bepaald.

Meer info: praatgroep.roeselare@uilenspiegel.net

Online lotgenotencontact

Angst & Dwang (online)

Ervaringsdeskundigen Sarina, Jef en Bram begeleiden deze maandelijkse, online praatgroep voor lotgenoten rond angst en dwang. Heb jij langdurige of buitensporige angsten of pieker je vaak?
Heb je steeds terugkerende dwanggedachten of -handelingen?
Wil je graag kennismaken met andere lotgenoten met een soortgelijke kwetsbaarheid?
Neem dan eens vrijblijvend deel aan onze praatgroep op Zoom ‘Angst & Dwang Online'.

Meer info: dwang.leuven@uilenspiegel.net

Close