Op de barricades voor een menselijke geestelijke gezondheidszorg
30 juli 2024
Tekst: Nadia Mahjoub
Dagenlange afzondering, urenlange fixatie en dwangmedicatie. Het overkwam Brenda Froyen. Het overkomt al te veel mensen die in crisis in de psychiatrie belanden, ook vandaag nog. Met een rechtszaak wil Brenda deze mistoestanden aan de kaak stellen.
Jarenlang stond Brenda op de barricades voor een menselijke geestelijke gezondheidszorg (ggz)
In 2012 kreeg Brenda een psychose na de geboorte van haar derde zoontje. Haar opname in de psychiatrie was zeer traumatisch. Ze schreef er een boek over, ‘Kortsluiting in mijn hoofd’. Tot in 2020 stond ze op de barricades voor patiëntenrechten, schreef ze boeken en gaf ze lezingen.
Brenda: “In de zomer van 2023 kreeg ik opnieuw een psychose. Ik kwam toen terecht in een ziekenhuis waar ik heel goed behandeld werd. Afzondering hoeft dus niet traumatisch te zijn, zolang er nabijheid is. Tijdens mijn afzondering kwamen de hulpverleners regelmatig langs en achteraf was er een herstelgesprek.
Op dit moment is de kwaliteit van de zorg spijtig genoeg afhankelijk van het ziekenhuis waarin je belandt
Een maand later belandde ik echter in een hel. Ik kreeg weer een psychose en werd opgenomen in een ander psychiatrisch ziekenhuis waar ik opnieuw getraumatiseerd werd. Ik werd vier dagen lang geïsoleerd en twintig uur aan een stuk gefixeerd.”
Brenda krijgt soms de opmerking dat ze te kritisch is over de ggz
Brenda: “Het aanklagen van mistoestanden in de psychiatrie is niet hetzelfde als mensen ontraden om hulp te zoeken in de geestelijke gezondheidszorg. Integendeel. De juiste hulp vinden is vaak een hele zoektocht, daar begin je best zo vroeg mogelijk mee én met de nodige assertiviteit. Geef aan wat voor jou helpt en wat niet. Dat is een vanzelfsprekendheid in de somatische geneeskunde. In de ggz noemen ze je dan opstandig of een moeilijke patiënt, terwijl jouw feedback net zo waardevol is. Er is geen one size fits all behandeling én de ene hulpverlener kan met zijn aanpak misschien helpend zijn voor de ene patiënt maar daarom niet voor jou.
Klikt het niet met je behandelaar, ga dan op zoek naar een andere. Uit onderzoek weten we dat het niet zozeer de behandeling dan wel de relatie met de behandelaar is die het meest bepalend is voor je herstel.
Kan een goede hulpverlener ook mensen isoleren? Ja, want soms vorm je dermate een bedreiging voor andere patiënten dat afzonderen even nodig is. Wanneer dit zo kort mogelijk, met nabijheid en vanuit verbinding gebeurt hoeft dit geen trauma te zijn.
"Door het stigma dat rond psychiatrische patiënten hangt, wordt hun kritiek niet serieus genomen"
Het aanklagen van mistoestanden heeft met andere woorden niets te maken met het aanklagen van de hele ggz. Ik heb een team van de allerbeste hulpverleners om me heen. Elke dinsdag ga ik er langs voor een pitstop. Geen onderscheid maken tussen hen en andere hulpverleners die het echt heel wat minder goed met me voorhadden zou onrecht aandoen aan mijn helden die er steeds voor me zijn.
De uitstekende hulp die ik nu krijg moet voor iedere patiënt mogelijk zijn. Psychiatrie mag geen kwestie van geluk zijn. Iedereen moet er geholpen worden en goede zorgen krijgen. Dat is geen act van rebellie, dat is een vanzelfsprekendheid."
Nu start Brenda een crowdfunding om de mistoestanden in de geestelijke gezondheidszorg via een rechtszaak aan de kaak te stellen.
Brenda: "Wie hulp zoekt, moet gepaste hulp krijgen. Op dit moment is de kwaliteit van de zorg afhankelijk van het ziekenhuis waarin je belandt. De rechtszaak is absoluut geen aanklacht tegen de geestelijke gezondheidszorg. Wel tegen de rotte appels. Door het stigma dat rond psychiatrische patiënten hangt, wordt hun kritiek niet serieus genomen.
Ik roep ook op om alle vormen van machtsmisbruik in de geestelijke gezondheidszorg te melden op stopdewaanzin2024@gmail.com. Van dwangmedicatie tot (seksueel) misbruik. Vermeld naam van het ziekenhuis en in indien mogelijk datum van opname. Het mag al lang geleden zijn! Trauma's verjaren niet.”
Brenda Froyen start via crowdfunding rechtszaak tegen psychiatrisch centrum: ‘Ze hebben mij zelf op het idee gebracht’ (Artikel in De Morgen op 29/07/2024):
Link naar de crowdfunding